Άρση εμπάργκο όπλων του 1987

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ καταγράφει με θετικό πρόσημο την μερική, έστω, άρση του εμπάργκο όπλων του 1987. Αναμφίβολα, σε μια λεπτή και δύσκολη περίοδο, στέλλει ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα. Δημιουργεί νέα γεωπολιτικά δεδομένα, τα οποία προφανώς και ενδυναμώνουν την στρατηγική θέση της Κύπρου στην περιοχή και συμβάλλουν στη διαμόρφωση συνθηκών σταθερότητας και ειρήνης στην Αν. Μεσόγειο.

Σίγουρα, η χρονική συγκυρία που επιλέγηκε από τον ίδιο τον ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτείων κ Μάϊκ Πομπέο να ανακοινώσει τη συγκεκριμένη απόφαση, προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη πολιτική σημασία στο γεγονός και στέλνει πολλαπλά μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις.

Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ θέλουμε να χαιρετίσουμε, επίσης, την σαφή τοποθέτηση του κ. Πομπέο ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, καθώς και την επιτακτική ανάγκη προσήλωσης στο διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου ως απαραίτητης προϋπόθεσης για τη δημιουργία και εδραίωση συνθηκών σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

 

2 Σεπτεμβρίου, 2020