Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία

Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία
Η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία μας αφήνει απόλυτα ικανοποιημένους, αφού είναι η πρώτη η οποία αναφέρεται με ακρίβεια και χωρίς περιστροφές στη μη συμμόρφωση της Τουρκίας έναντι των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων.
Ενδεικτικά αναφέρεται οτι παρουσιάζεται σημαντική οπισθοδρόμηση, μεταξύ άλλων, στα καίριας σημασίας κεφάλαια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου, των εξωτερικών σχέσεων κλπ.
Η εν λόγω έκθεση είναι ιδιαίτερης σημασίας αφού βάσει αυτής θα ακολουθήσουν συζητήσεις τόσο σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών όσο και των Αρχηγών Κρατών Μελών της ΕΕ που θα διαμορφώσουν τη μελλοντική ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Τυχόν διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία με σκοπό την προώθηση μιας νέας τελωνειακής σχέσης με την Τουρκία, όπως προωθείται από ορισμένα κράτη μέλη, θα εξωθήσουν την Τουρκία σε περαιτέρω εκτροχιασμό.
Η διατήρηση της Τουρκίας σε ευρωπαϊκή τροχιά εξυπηρετεί πρωτίστως την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και την εμπέδωση συνθηκών ειρήνης και ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

30 Μαΐου, 2019