Έκθεση ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας UNFICYP

Αναφορικά με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα σε σχέση την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ σημειώνουμε τα ακόλουθα:

  1. Παρά το γεγονός πως μετά από έντονες διαβουλεύσεις και παρασκηνιακές επαφές, η παράγραφος που έκανε λόγο για «απευθείας επαφές προς επίλυση διαφόρων θεμάτων» έχει τροποποιηθεί, παραμένουν, ωστόσο σημεία ή αναφορές που παραπέμπουν σε μια συγκεκαλυμένη αναβάθμιση του παράνομου κατοχικού καθεστώτος.
  2. Σε γενικές, όμως γραμμές η Έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, κινείται για ακόμα μια φορά στην πάγια τακτική των ίσων αποστάσεων.
  3. Αποφεύγει οποιανδήποτε αναφορά στις έκνομες ενέργειες και απειλητικές πράξεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου. Ούτε καν αναφέρει την πρόσφατη εισβολή του Τουρκικού γεωτρύπανου σε αδειοδοτημένο οικόπεδο στην κυπριακή ΑΟΖ.
  4. Στα θετικά σημειώσουμε την επαναβεβαίωση του ΓΓ του ΟΗΕ για πιο ενεργή εμπλοκή στην επιδίωξη συνομολόγησης των όρων αναφοράς με τα δύο μέρη και τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στα Ηνωμένα Έθνη πως παρόμοια προσπάθεια δημιουργίας πλασματικής εικόνας, όπως έγινε και παλαιότερα, σε ότι αφορά το κυπριακό πρόβλημα,  απόφερε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Αναμένουμε από τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών να σταθεί θεματοφύλακας των αρχών και των αποφάσεων του Διεθνούς Οργανισμού, καταγράφοντας την πραγματική κατάσταση στο νησί και να επιρρίπτει την ευθύνη εκεί και όπου πρέπει.

 

30 Ιανουαρίου, 2020