Αγωγός EastMed – έργο στρατηγικής σημασίας

From left, Cypriot Energy Minister Georgios Lakkotrypis, Cypriot President Nicos Anastasiadis, Greece's Prime Minister Kyriakos Mitsotakis, Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, Greek Energy Minister Kostis Hatzidakis, and Israel's Minister of Energy and Water Yuval Steinitz applaud following a signing ceremony, in Athens, Thursday, Jan. 2, 2020. The leaders of Greece, Israel and Cyprus met in Athens Thursday to sign a deal aiming to build a key undersea pipeline, named EastMed, designed to carry gas from new rich offshore deposits in the southeastern Mediterranean to continental Europe. (AP Photo/Yorgos Karahalis)

Ο αγωγός EastMed, είναι αναμφίβολα ένα έργο στρατηγικής σημασίας.

Το μεγαλεπήβολο αυτό έργο, δεν αφορά μόνο την μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο. Ούτε την οικονομική ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Το έργο αυτό έχει και ουσιαστικό πολιτικό και γεωστρατηγικό υπόβαθρο, καθώς με την υλοποίηση του αλλάζει το ισοζύγιο δυνάμεων στην περιοχή και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τρίτες χώρες που θέλουν και επιδιώκουν να έχουν ρόλο στην περιοχή, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία κ.α.

Είναι γεγονός πως υπάρχουν τεχνικές και άλλες προκλήσεις, που ενδεχομένως να δυσκολεύουν την υλοποίηση του. Το έργο αυτό θα πρέπει να προχωρήσει, στέλνοντας, παράλληλα το μήνυμα πως η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, αφορά πάνω από όλα την διασφάλιση συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Θα πρέπει, παράλληλα να τονίσουμε πως με την υπογραφή του αγωγού EastMed, η προσπάθεια για διασφάλιση των εθνικών και στρατηγικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν σταματά εδώ. Απεναντίας, Κύπρος και Ελλάδα έχουν εθνικό καθήκον να προχωρήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση στον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ τους.

 

3 Ιανουαρίου, 2020