Αναγνώριση της Αρμενικής γενοκτονίας από την Αμερικάνικη Γερουσία

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ θεωρεί ως εξέχουσας ιστορικής σημασίας, έστω και με καθυστέρηση ενός και πλέον αιώνα, το ψήφισμα της Αμερικάνικης Γερουσίας, το οποίο αποδίδει δικαιοσύνη για το 1.5 εκατομμύριο Αρμενίων που υπήρξαν θύματα της θηριωδίας των Νεότουρκων.

Αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία ως την 1η γενοκτονία του 20ου αιώνα και αποκαθιστά την ιστορική πραγματικότητα σε πείσμα της συστηματικής άρνησης της Τουρκίας να αποδεχθεί τις ευθύνες και τα εγκλήματά της για τα γεγονότα της περιόδου εκείνης.

Η συντήρηση της μνήμης του παρελθόντος δεν συνιστά μια απλή καταγραφή ενός ιστορικού γεγονότος.  Αποτελεί απαραίτητη διαδικασία άντλησης γνώσεων και διδαχής για σωστό προσανατολισμό του παρόντος και κυρίως διαμόρφωσης του μέλλοντος, μακριά από τους παραμορφωτικούς και ζημιογόνους φακούς της μισαλλοδοξίας και του εθνικισμού.

Το ξεκάθαρο μήνυμα της Αμερικάνικης Γερουσίας είναι ότι η λήθη και η ατιμωρησία δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν πλέον τη διεθνή κοινότητα. Οι πανανθρώπινες αρχές και αξίες, σε πείσμα των λογής-λογής γεωστρατηγικών συμφερόντων, στο τέλος επικρατούν.

Το Ψήφισμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, καθώς και το Ψήφισμα αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας, εκτός του ότι αποκαθιστούν ιστορικές πραγματικότητες, στέλνουν, παράλληλα και ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα. Με τα ψηφίσματα αυτά, αποκαθίσταται η ηθική τάξη του Αμερικανικού πολιτικού συστήματος, στέλνοντας το μήνυμα πως ενίοτε μπορεί να λειτουργεί κατά τρόπο αυτόνομο και απερίσπαστο από τις όποιες πολιτικές παρεμβάσεις και στρατηγικά συμφέροντα.

Θέλουμε να ελπίζουμε πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αμερικάνικης Γερουσίας, που ενώ γνωρίζουν τις πραγματικές διαστάσεις και ιστορικές αλήθειες της αρμένικης γενοκτονίας, ακόμα σιωπούν.

Για την Τουρκία ας σημάνει την απαρχή για μια πραγματική εθνική ενδοσκόπηση και την αφετηρία για συμμόρφωση της προς το διεθνές δίκαιο και τις οικουμενικές και πανανθρώπινες αρχές και αξίες και την εγκατάλειψη των μυωπικών αντι-ιστορικών συμφερόντων και άκρως επικίνδυνων επεκτατικών πολιτικών της.

 

13 Δεκεμβρίου, 2019