Αναγνώριση της Αρμενικής γενοκτονίας από την Αμερικάνικη Βουλή

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ θεωρεί ως εξέχουσας ιστορικής σημασίας, έστω και με καθυστέρηση ενός και πλέον αιώνα, το ψήφισμα της Αμερικάνικης Βουλής, το οποίο αποδίδει δικαιοσύνη για το 1.5 εκατομμύριο Αρμενίων που υπήρξαν θύματα της θηριωδίας των Νεότουρκων.

Αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία ως την 1η γενοκτονία του 20ου αιώνα και αποκαθιστά την ιστορική πραγματικότητα σε πείσμα της συστηματικής άρνησης της Τουρκίας να αποδεχθεί τις ευθύνες και τα εγκλήματά της για τα γεγονότα της περιόδου εκείνης.

Η συντήρηση της μνήμης του παρελθόντος δεν συνιστά μια απλή καταγραφή ενός ιστορικού γεγονότος.  Αποτελεί απαραίτητη διαδικασία άντλησης γνώσεων και διδαχής για σωστό προσανατολισμό του παρόντος και κυρίως διαμόρφωσης του μέλλοντος, μακριά από τους παραμορφωτικούς και ζημιογόνους φακούς της μισαλλοδοξίας και του εθνικισμού.

Το ξεκάθαρο μήνυμα της Αμερικάνικης Βουλής είναι ότι η λήθη και η ατιμωρησία δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν πλέον τη διεθνή κοινότητα. Οι πανανθρώπινες αρχές και αξίες, σε πείσμα των λογής-λογής γεωστρατηγικών συμφερόντων, στο τέλος επικρατούν. Εξάλλου, η ιστορία διδάσκει ότι, όποτε η διεθνής κοινότητα ολιγώρησε ή στάθηκε απαξιωτικά έναντι αυτών των αρχών και αξιών, στην πορεία πληρώθηκε ακριβό τίμημα από χώρες και λαούς για εγκλήματα που διενεργήθηκαν κατά της ανθρωπότητας.

Τέτοιο τίμημα πλήρωσε ο αρμένικος λαός. Τέτοιο τίμημα πληρώνει και ο κυπριακός λαός.

Ας, έστω και αργά, η πολιτισμένη ανθρωπότητα δώσει το μήνυμα ότι πέρα και πάνω από τα όποια πρόσκαιρα γεωπολιτικά, οικονομικά ή άλλα συμφέροντα, υπάρχει η ηθική και η διεθνής έννομη τάξη, που όλοι πρέπει να σέβονται για να μην υπάρχουν ξανά εκατόμβες αθώων θυμάτων.

Θέλουμε να ελπίζουμε και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αμερικάνικης Βουλής, που ενώ γνωρίζουν τις πραγματικές διαστάσεις και ιστορικές αλήθειες της αρμένικης γενοκτονίας, ακόμα σιωπούν.

Για την Τουρκία ας σημάνει την απαρχή για μια πραγματική εθνική ενδοσκόπηση και την αφετηρία για συμμόρφωση της προς το διεθνές δίκαιο και τις οικουμενικές και πανανθρώπινες αρχές και αξίες και την εγκατάλειψη των μυωπικών αντι-ιστορικών συμφερόντων και άκρως επικίνδυνων επεκτατικών πολιτικών της.

30 Οκτωβρίου, 2019