Ανανέωση της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ χαιρετίζει την εισήγηση του Γενικού Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για παράταση της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

Σε μια κρίσιμη περίοδο, όπως είναι αυτή που διανύουμε το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της κορύφωσης της τουρκικής προκλητικότητας, τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να βρουν τρόπους που να υποχρεώνουν την Τουρκία να σταματήσει να αποτελεί τον ταραξία της περιοχής και να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Παρά το γεγονός πως αποτελεί ανεπίσημο έγγραφο, είμαστε της άποψης πως η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε στο τελικό κείμενο που θα υιοθετηθεί από το ΣΑ να καταγράφονται οι τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας με την διενέργεια και δεύτερης γεώτρησης εντός της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και οι παράνομες ενέργειες του λεγόμενου «Υπουργού Εξωτερικών» σε σχέση με την Αμμόχωστο.

Θέλουμε να ελπίζουμε, πως η αμυδρή, έστω, κινητοποίηση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στο κυπριακό θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για επανέναρξη του διαλόγου, στη βάση του οποίου μπορεί να επιτευχθεί συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος.