Απογοήτευση και ανησυχία μετά τη χθεσινή συνάντηση

Δυστυχώς οι ανησυχίες μας που εκφράστηκαν μετά την εκλογή Τατάρ στην ηγεσία της Τ/κ κοινότητας φαίνεται να επαληθεύονται.

Η χθεσινή πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το νέο κατοχικό ηγέτη επιβεβαίωσε τη διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, λόγω, ακριβώς των απαράδεκτων αξιώσεων του κατοχικού ηγέτη περί λύσης δύο κρατών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχει σαφές πισωγύρισμα στην προσπάθεια αναζήτησης λύσης, που υπονομεύει όχι μόνο την όποια προοπτική επιτυχία της άτυπης πενταμερούς συνάντησης, αλλά και την προοπτική απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ εκφράζει την έντονη ανησυχία και προβληματισμό της για τις διαγραφόμενες αρνητικές εξελίξεις, καθώς και για τους  κινδύνους που επικρέμανται σε ότι αφορά στο μέλλον της Κύπρου.

Εκφράζουμε, επίσης την ανησυχία μας για το μέλλον της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, ενώ επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας ότι το θέμα των υδρογονανθράκων δεν αποτελεί δικοινοτικό θέμα, αλλά άπτεται της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Η Ε/κ πλευρά οφείλει να παραμείνει σταθερά δεσμευμένη στη συμφωνημένη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται στα Ψηφίσματα των ΗΕ, καθώς και στη συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

Αναμένουμε από τα Ηνωμένα Έθνη και τον διεθνή παράγοντα όπως καταστήσουν σαφές πως δεν πρόκειται να ανεχθούν καμία εκτροπή από τα συμφωνηθέντα και από τα ψηφίσματα του ίδιου του Οργανισμού.

 

04 Νοεμβρίου, 2020