Απόσυρση νομοσχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων

Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ εκφράζουμε την απαρέσκεια, τη λύπη και την απογοήτευση μας για το αδιέξοδο που έχει προκύψει στο σημαντικό θέμα των κρατικών εγγυήσεων, γεγονός που οδήγησε στην απόσυρση του.

Αναμφίβολα τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα έχουν τις δικές τους πολιτικές και ιδεολογικές προσεγγίσεις. Όπως, επίσης είναι θεμιτό και σεβαστό να έχουν τις ιδιαίτερες τους ευαισθησίες ή προβληματισμούς σε επιμέρους ζητήματα.

Την ίδια, όμως ώρα, όλοι έχουν την υποχρέωση και την ευθύνη να υπηρετήσουν το δημόσιο καλό, ιδιαίτερα τώρα που ο τόπος και η κοινωνία μας βιώνουν την πρωτοφανή πανδημία και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αυτή επισώρευσε.

Δεν είναι η ώρα για πείσματα και γινάτια.

Δεν είναι η ώρα της επικράτησης κομματικών ή άλλων σκοπιμοτήτων.

Δεν είναι η ώρα των ανώφελων συγκρούσεων και των χαρακωμάτων.

Είναι η ώρα της ρεαλιστικής αποτίμησης των αναγκών της οικονομίας και της κοινωνίας. Είναι η ώρα που θα πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα της οικονομίας, να στηριχθούν οι μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και εν γένει ο επιχειρηματικός κόσμος. Είναι η ώρα που θα πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

Θα μπορούσε, έστω και την υστάτη να βρεθούν οι κοινές συνισταμένες, έτσι που ένα ωφέλιμο και χρήσιμο εργαλείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στην Κύπρο, όπως άλλωστε έγινε και σε σχεδόν όλες τις χώρες της ΕΕ.

Εξυπακούεται ότι οι πρόνοιες του νομοσχεδίου θα έπρεπε να οδηγούν στην λειτουργικότητα του και πάντα στα πλαίσια του Συντάγματος, των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους και την συμμόρφωση προς τις συμβατικές μας υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ.

Είναι, πραγματικά κρίμα που μετά από δύο μήνες συζητήσεων καταλήξαμε, σήμερα, σε αυτό το σημείο.

Είναι, πραγματικά κρίμα, όλα αυτά που επιτεύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, με τη συνέργεια και τη συνεργασία όλων, να έχουν αυτό το άδοξο τέλος.

Αν τα παθήματα των προηγούμενων χρόνων δεν έγιναν μαθήματα, τότε πολύ φοβούμαστε πως μας αναμένουν ακόμα πιο δύσκολες μέρες.

Ο τόπος και η κοινωνία ζητούν και αναμένουν συνθέσεις, σύνεση, συνεννόηση και την συνέργεια όλων. Οι αντοχές της κοινωνίας μας έχουν φτάσει στα όρια τους. Οι πολίτες δεν πρόκειται να ανεχθούν συμπεριφορές που μας φέρνουν ενώπιον τέτοιων αδιεξόδων.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ, μέσα στα πλαίσια των δικών της δυνατοτήτων, εκφράζει την ετοιμότητα της να συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο, μακριά από λαϊκισμούς, ιδεολογικές ή κομματικές σκοπιμότητες, στις προσπάθειες για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την στήριξη τόσο των εργαζομένων όσο και της επιχειρηματικότητας εν γένει.

Θα αναμένουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης την ερχόμενη εβδομάδα.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε να είναι τέτοιες που να στηρίζουν πραγματικά τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ με ευθύτητα και αίσθημα ευθύνης θα τις αξιολογήσουμε και θα τοποθετηθούμε.

 

 

19 Μαΐου, 2020