Απόφαση για επαναλειτουργία των σχολείων

Οι σημερινές δηλώνεις και αντιδηλώσεις περί της ορθότητας της απόφασης για μαζική επιστροφή των μαθητών πίσω στα σχολεία απλά επιτείνουν ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας.

Η μαζική επιστροφή των μαθητών αναμένεται ότι θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα και αναστάτωση ανάμεσα στους ίδιους τους μαθητές, αλλά και τους γονείς τους παρά με την συνέχιση της εξ’ αποστάσεως μάθησης, η οποία ήταν μια μεταρρύθμιση που χρειαζόταν το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου.

Η απόφαση για μαζική επιστροφή των μαθητών, έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα δηλώναμε το προηγούμενο διάστημα, με τα οποία τονίζαμε την ανάγκη να προστατέψουμε τους ανθρώπους μας και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία και την επιστροφή των γονιών τους στις εργασίες τους, η ευθύνη φροντίδας και μεταφοράς των παιδιών από και προς το σχολείο πέφτει ξανά στους ώμους των παππούδων και των γιαγιάδων.

Μας τρομάζει, πραγματικά και μόνο η σκέψη να αναγκαστούν αυτοί οι άνθρωποι να εκτεθούν στον κίνδυνο μετάδοσης της πανδημίας, γεγονός που θα ανέτρεπε όσα καταφέραμε με τόσο κόπο το προηγούμενο διάστημα.

Πιστεύουμε πως η απόφαση θα έπρεπε να δίνει έμφαση στους τελειόφοιτους μαθητές μας, οι οποίοι έχουν ανάγκη στήριξης λόγω των παγκύπριων εξετάσεων και της πρόσβασης τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση και όχι στην καθολική επιστροφή των μαθητών, που έτσι και αλλιώς η επιστροφή τους στο σχολείο για μόνο 10 μέρες δεν αναμένεται ότι θα προσδώσει κανένα ουσιαστικό όφελος στην εκπαίδευσή τους.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναμένει την αξιολόγηση των επιδημιολογικών στοιχείων της 1ης Φάσης και αν και εφόσον το επιτρέπουν, τότε να επανακαθορίσει τους σχεδιασμούς της για επιστροφή των μαθητών πίσω στα θρανία τους.

 

7 Μαΐου, 2020