Απόφαση Eurogroup: κενά, γκρίζες ζώνες και ασάφειες

Η καταρχήν συμφωνία στην οποία κατέληξαν το βράδυ της Πέμπτης οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να διατεθεί μισό τρισεκατομμύριο ευρώ για να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, πιστεύουμε πως, ειδικά σε ότι αφορά στην Κύπρο, δεν μπορεί να είμαστε ικανοποιημένοι.

Αντίθετα, μάλιστα, η χθεσινή απόφαση είναι γεμάτη από κενά, γκρίζες ζώνες και ασάφειες.

Παρά την ευελιξία στους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες που ίσχυαν μέχρι σήμερα σε σχέση με τα πλεονάσματα, τον ρυθμό ανάπτυξης κτλ, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι ο ρόλος του μηχανισμού ESM, αφού σε ότι αφορά την άντληση ρευστότητας για σκοπούς δανειοδότησης γενικότερα του κράτους, θα ισχύουν οι αυστηροί όροι που υπήρχαν μέχρι σήμερα και άρα θα συνεπάγεται ένα μνημόνιο.

Η χωρίς προηγούμενο κρίση που προκάλεσε η πανδημία και η αναμενόμενη μεγάλη ύφεση, αποτελούν κλασσική περίπτωση για μια επεκτατική νομισματική πολιτική, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί με την έκδοση των ευρωομολόγων. Ήδη χώρες, όπως οι ΗΠΑ και Αγγλία, προχωρούν με πιο αποφασιστικά μέτρα, ειδικά στον τομέα της νομισματικής πολιτικής.

Επιπρόσθετα, τα μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας-μέλους. Χώρες, όπως η Κύπρος, που οι οικονομίες τους στηρίζονται στον τουρισμό και στις υπηρεσίες, θα υποστούν πολύ μεγαλύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας και θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο ανάκαμψης.

Η ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πρωτόγνωρη υγειονομική και οικονομική κρίση που μας έχει πλήξει με εργαλεία του παρελθόντος. Πιστεύουμε πως η Ε.Ε. έχει στη διάθεση της τα οικονομικά και άλλα μέσα, τα οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει για να στηρίξει τα κράτη μέλη της, αλλά και το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο κινδυνεύει.

Η ΕΕ είχε και έχει ακόμα μια μοναδική ευκαιρία να μετατρέψει τη σημερινή κρίση σε αναγέννηση των αρχών της και να μετουσιώσει την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη από λόγια σε πράξεις.

 

20 Απριλίου, 2020