Δελτίο Τύπου – Επιστολή Ακιντζι για Άτυπη Διάσκεψη

 

Επιστολή Ακιντζί για άτυπη διάσκεψη

———————————————————————————-

Εάν αυτά που περιλαμβάνονται στην επιστολή Ακιντζί προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ημερ. 10 Ιουλίου, όπου εκφράζεται η ετοιμότητα του για άτυπη διάσκεψη στο πρότυπο του Κραν Μοντανά, συνοδεύονται από ειλικρινείς προθέσεις και δεν αποσκοπούν απλώς στη δημιουργία εντυπώσεων, ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ το χαιρετίζουμε.

Θα πρέπει, φυσικά να υπάρξει σωστή προετοιμασία μιας τέτοιας διάσκεψης, ώστε οι απευθείας διαπραγματεύσεις να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες και να έχουν προοπτικές επιτυχίας.

Παραμένει ασφαλώς πρώτιστα ευθύνη της Τουρκίας να συμβάλει στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την διεξαγωγή ενός αποδοτικού διαλόγου. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τον άμεσο τερματισμό των έκνομων δραστηριοτήτων της Άγκυρας στα χωρικά ύδατα και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και την άρση παρανομίας.

Συνεπώς, μένει να αποδειχθεί και στην πράξη κατά πόσο η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει αυτό το βήμα εγκαταλείποντας τις πειρατικές της επιχειρήσεις δίνοντας ευκαιρία στο διάλογο και στη διπλωματία.

Θέλουμε να ελπίζουμε πως θα πρυτανεύσει η λογική αυτή τη φορά και θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα γόνιμο διάλογο, που θα οδηγήσει εν τέλει σε σωστή και λειτουργική λύση του κυπριακού.

18 Ιουλίου, 2019