Δεύτερη φάση Τουρκικής εισβολής

Η 14η Αυγούστου σηματοδοτεί τη μαύρη επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής του 1974, με την οποία ολοκληρώθηκε το επεκτατικό σχέδιο της Άγκυρας σε βάρος της Κύπρου και του λαού της.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ αποτίει φόρο τιμής στους ήρωες και τους μάρτυρες του 1974, τους τραγικούς  αγνοούμενούς μας και τους συγγενείς τους, τους ηρωικούς εγκλωβισμένους μας, τις χιλιάδες των εκτοπισμένων και όλων των παθόντων της τουρκικής εισβολής.

46 χρόνια μετά την εισβολή στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία εισβάλλει ανενόχλητη στην Κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζοντας, για πολλοστή φορά, το διεθνές δίκαιο, ενώ την ίδια στιγμή, οι εγκάθετοι της στα κατεχόμενα απειλούν με την επιβολή νέων τετελεσμένων και τον εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Η επιστροφή της πόλης της Αμμόχωστος, όπως προνοείται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, θα μπορούσε να αποτελέσει ουσιαστικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα έδινε ουσιαστική ώθηση στην προσπάθεια για συνολική λύση του κυπριακού. Θα μπορούσε, επίσης να αποτελέσει τη ταφόπλακα του κυπριακού, αν η Τουρκία αφεθεί από την διεθνή κοινότητα να υλοποιήσει τους επεκτατικούς της σχεδιασμούς και στον εποικισμό της πόλης.

Στόχος αταλάντευτος παραμένει η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Δεν εφησυχάζουμε του στόχου αυτού μέχρι την δικαίωση της θυσίας όσων αντιστάθηκαν στην τουρκική βαρβαρότητα και μέχρι να επικρατήσουν συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας για τον κυπριακό λαό.

 

14 Αυγούστου, 2020