Δηλώσεις ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών

Θετικά αποτιμάται η ετοιμότητα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να συγκαλέσει πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό, αμέσως μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα.

H τροχοδρόμηση της διαδικασίας για εξεύρεση λύσης  σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Κοινοτικού Κεκτημένου παραμένει επιτακτική.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση γι’ αυτό, είναι ο Γ.Γ των ΗΕ, όπως και η διεθνής κοινότητα, να ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία προκειμένου να εγκαταλείψει τις έκνομες ενέργειες σε βάρος της Κύπρου και να προσέλθει με καλή πίστη και την απαιτούμενη πολιτική βούληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν.

Αναμφίβολα, η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, όπως προνοείται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, θα συνιστούσε σημαντικό Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και θα υποβοηθούσε την διαδικασία επίλυσης του κυπριακού.

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί για διάνοιξη της πόλης υπό Τ/κ διοίκηση αποτελεί ξεκάθαρα σαφή παραβίαση των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, γι’ αυτό και ο ΓΓ του ΟΗΕ, ως θεματοφύλακας των αποφάσεων και των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, οφείλει, ως θέμα προτεραιότητας, να εργαστεί σθεναρά για αποτροπή του εν λόγω ενδεχομένου συνύπαρξης σε συνεργασία με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

 

17 Σεπτεμβρίου, 2020