Δηλώσεις Τατάρ για Βαρώσι και Κυπριακό

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ καταδικάζει τις πρόσφατες δηλώσεις του λεγόμενου «πρωθυπουργού» των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ σε σχέση με το Βαρώσι.

 

Μια τέτοια κίνηση έρχεται σε ανοικτή ρήξη με τα Ηνωμένα Έθνη, αφού η επιστροφή της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη σαν «νεκρή ζώνη» για επανεγκατάσταση προνοείται στο ψήφισμα 789 του 1992, καθώς, επίσης στη σχετική παράγραφο της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου του 1979, στο ψήφισμα 550 του 1984, και στο ψήφισμα 789 του 1992, όπου αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα η ανάγκη επιστροφής της περίκλειστης περιοχής στα Ηνωμένα Έθνη.

 

Μετά τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, στις οποίες ο υποψήφιος του Τούρκου Προέδρου έχει χάσει για δεύτερη φορά, ο κ. Ερντογάν παρουσιάζεται πιο προκλητικός από ποτέ.

 

Η τοποθέτηση του Ερντογάν είναι ενδεικτική των στοχεύσεων της Άγκυρας: «Μέχρι να διασφαλιστεί ο δίκαιος διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας»

 

Είναι φανερό πως η τουρκική πλευρά κινείται σε μια λογική επιβολής νέων τετελεσμένων τόσο στη θάλασσα όσο και την ξηρά έτσι ώστε να τα εξαργυρώσει αργότερα σε έναν νέο γύρω διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

 

Η δική μας πλευρά θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα έτσι ώστε να αντικρούσει αποτελεσματικά τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Βασικός μας στόχος παραμένει ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών και η επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών της ΕΕ.

#DEPA #ΔΗΠΑ #ΑνατροπήΤώραΕλπίδαΑυριο