Δηλώσεις Τσαβούσογλου

Η ενόχληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα από τις ξεκάθαρες δηλώσεις Ευρωπαίων Αξιωματούχων υπέρ  της μορφής λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό, ήταν έντονη μεν αλλά αναμενόμενη.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία θα επιμείνει στη ρητορική υπέρ της λύσης δύο κρατών, την οποία θα εξακολουθεί να προωθεί με κάθε τρόπο τουλάχιστον μέχρι την άτυπη πενταμερή. Όπως είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η Τουρκία θέλει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο περιθώριο των διεργασιών του Κυπριακού, απαξιώνοντας ακόμη μια φορά το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες ως βασικά συστατικά της λύσης.

Ως Δημοκρατική Παράταξη τονίζουμε ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι οι Κύπριοι πολίτες δεν θα δεχτούν να καταστούν Ευρωπαίοι πολίτες 2ης κατηγορίας.

Η επιμονή της πλευράς μας σε επίτευξη λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας βρίσκει υποστήριξη από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον το Συμβούλιο Ασφαλείας στο πρόσφατο ψήφισμα του δεν αφήνει καμία αμφιβολία σχετικά με την μορφή της επιδιωκόμενης λύσης.

Επαναλαμβάνουμε ότι η εμπλοκή σε ατέρμονες και ανεδαφικές συζητήσεις στη βάση της τουρκικής ατζέντας των δύο κρατών, θα είναι αυτοκαταστροφική αφού σε περίπτωση νέου αδιεξόδου -με ευθύνη όπως πάντοτε της Τουρκίας- αυτό που θα παραμείνει θα είναι το κεκτημένο της συζήτησης δύο κρατών.

Μόνο με Ενότητα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επεκτατικότητα.