ΔΗ.ΠΑ: Και εγένετο νέο κόμμα υπό τον Μάριο Καρογιάν

Ο πρώην πρόεδρός του ΔΗΚΟ και της Βουλής Μάριος Καρογιάν ηγείται του νέου πολιτικού σχήματος της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ) το οποίο έκανε την πρώτη του εμφάνιση την Κυριακή και φιλοδοξεί να στεριώσει στον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο (Φωτογραφία: ΔΗΠΑ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Με σλόγκαν το «νέα αρχή» ένα νέο κόμμα, η Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΠΑ) έλαβε την Κυριακή το βάπτισμα του πυρός στην κυπριακή πολιτική σκηνή.

Στο ιδρυτικό και καταστατικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο παλιό Ελληνικό Περίπτερο της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης, παρευρέθηκαν πέραν των 1500 ατόμων.

Την ηγεσία της ΔΗΠΑ αναλαμβάνει ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΚΟ και της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

Στην 1500 περίπου λέξεων ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος σημειώνεται πως η ίδρυση του κρίθηκε αναγκαία λόγω της επικράτησης ακραίων πολιτικών προσεγγίσεων που αναιρούν τον μετριοπαθή, συνθετικό, διαλεκτικό και υπεύθυνο χαρακτήρα του πολιτικού κέντρου, υποκαθιστώντας τον με τα ετερόκλητα, προσωποπαγή, αλλοπρόσαλλα και παρωχημένα στοιχεία του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου ενώ τοποθετείται στο κέντρο του πολιτικού φάσματος, από την κεντροδεξιά μέχρι την κεντροαριστερά.

Στόχος του κόμματος είναι να αποτελέσει ένα εντελώς νέο και μετριοπαθή σχηματισμό του κέντρου και όχι ένα κόμμα αντί-ΔΗΚΟ.

Στην ομιλία του ο Μάριος Καρογιάν ανέφερε πως στόχος της Παράταξης είναι να γυρίσουν σελίδα στην πολιτική παρακμή. Έκανε επίσης λόγο και για κρίση που υπάρχει στο θεσμικό σύστημα, αλλά και στην οικονομία.

Ο κ. Καρογιάν τόνισε πως ζητούμε είναι να κερδηθεί η μάχη για ανανέωση, ενώ εξήγησε πως ηγείται ως πρώτος, μεταξύ ίσων.

Σε αναφορά του για το Κυπριακό, είπε, «διλλήματα του τύπου “λύση δύο κρατών” για εμάς δεν υπάρχουν. Δεν πρόκειται να υποταχθούμε στις επιδιώξεις της Τουρκίας, γκρεμίζοντας κάθε πιθανότητα και ελπίδα επανένωσης της πατρίδας μας. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να εμπλακούμε σε ατέρμονες και ανεδαφικές συζητήσεις, που στο τέλος της ημέρας θα είναι αυτοκαταστροφικές για εμάς, αφού σε περίπτωση νέου αδιεξόδου, με ευθύνη όπως πάντοτε της Τουρκίας, αυτό που θα παραμείνει θα είναι το κεκτημένο της συζήτησης δύο κρατών».

ΠΗΓΗ: ekirikas