Διάσκεψη του Βερολίνου

Μπορεί κατά τη χθεσινή Διάσκεψη του Βερολίνου να αποφασίστηκε η επιβολή και επιτήρηση εκεχειρίας στη Λιβύη, η τήρηση του εμπάργκο πώλησης ή μεταφοράς όπλων στους αντιμαχόμενους και η αποφυγή οποιασδήποτε στρατιωτικής εμπλοκής τρίτης χώρας, όμως τα πάντα παραμένουν, ακόμα ρευστά.

Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ θέλουμε να ελπίζουμε πως μετά την κατάπαυση του πυρός, έχει ανοίξει, έστω ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών συνολικής πολιτικής διευθέτησης.

Από την άλλη, δεδομένης, μάλιστα της στρατιωτικής και παραστρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη Λιβύη, διατηρούμε έντονες ανησυχίες και επιφυλάξεις ως προς την τελική έκβαση των πραγμάτων.

Παρ’ όλο που η Διάσκεψη του Βερολίνου δεν ασχολήθηκε με την παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, εντούτοις είναι η άποψη μας ότι οι δυο χώρες, σε συνεργασία με την ΕΕ και όλους τους διεθνείς ισχυρούς παίχτες, θα πρέπει να συνεχίσουν τις ενέργειες και τις δράσεις τους μέχρι που να ακυρωθεί και να αποκατασταθεί το διεθνές δίκαιο.

 

20 Ιανουαρίου, 2020