Διακήρυξη για την Ανεξαρτησία της Κύπρου

Σε μια περίοδο ιδιαίτερα λεπτή και κρίσιμη, αλλά και ιδιαίτερα ρευστή για την ευρύτερη περιοχή μας, ο λαός μας εορτάζει και τιμά την 60η επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας.

Η ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μας παραχωρήθηκε. Κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες ενάντια στην αποικιοκρατική δύναμη και αποτέλεσε το μεγαλύτερο επίτευγμά του λαού μας στη νεώτερη ιστορία του.

Σε όλους τους ανθρώπους του τόπου μας που αγόγγυστα, περήφανα και παλληκαρήσια θυσίασαν ότι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τη ζωή τους για την πατρίδα, αποδίδουμε τις δέουσες τιμές, εκφράζοντας τη βαθειά ευγνωμοσύνη και το σεβασμό μας, και κλίνοντας ευλαβικά το γόνυ στο μεγαλείο του ηρωισμού και της θυσίας τους.

Αποτίνουμε φόρο τιμής στον αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο και πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θεμελίωσε το κυπριακό κράτος και υπερασπίστηκε με σθένος και αποφασιστικότητα τα δίκαια και τα δικαιώματά του.

Δυστυχώς, η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά την ανεξαρτησία της, δεν έπαυσε ποτέ να είναι θύμα συνωμοσιών, ραδιουργιών και προδοσιών που στόχευαν την κατάργησή της, με αποκορύφωμα την προδοσία του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974, η οποία έδωσε το πρόσχημα στην Τουρκία για την εισβολή και κατοχή μεγάλου τμήματος της πατρίδας μας.

Με την Τουρκία σήμερα να κλιμακώνει την προκλητικότητα της σε επικίνδυνο βαθμό και με τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει χάσει κάθε μέτρο, μόνο με εθνική συνεννόηση, ενότητα και συλλογική προσπάθεια και δράση μπορούμε να ελπίζουμε ότι ο αγώνας μας θα δικαιωθεί.

Αυτό υπαγορεύουν οι σημερινοί καιροί.

Αναμένοντας τις αποφάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ σχετικά με την προοπτική των διαπραγματεύσεων, βεβαιώνουμε για ακόμα μια φορά για τη βούλησή μας να συμβάλουμε σε λύση του κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Μια λύση, όμως, που θα ακυρώνει τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και θα αποκαθιστά την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη στην Κύπρο, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων της.

Καλούμε τόσο τα Ηνωμένα Έθνη και ειδικότερα την ΕΕ – ενόψει, μάλιστα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τις επόμενες μέρες – να θέσουν επιτέλους την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της. Να θέσουν τέρμα στον ετσιθελισμό και τον επεκτατισμό της Άγκυρας και να εργαστούν για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των αρχών και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, όπως και στη βάση των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κανόνων της διεθνούς έννομης τάξης.

 

30 Σεπτεμβρίου, 2020