Διακήρυξη για την ανεξαρτησία της Κύπρου

Σε μια περίοδο ιδιαίτερα λεπτή και κρίσιμη για το κυπριακό πρόβλημα, αλλά και ιδιαίτερα ρευστή για την ευρύτερη περιοχή μας, ο λαός μας γιορτάζει και τιμά την 59η επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας.

Αποτίουμε πρωτίστως φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Φόρο τιμής αποτίουμε επίσης σε όλους όσοι υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία, τη νομιμότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά των ξένων επιβουλών.

Αποτίουμε φόρο τιμής στον αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο και πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θεμελίωσε το κυπριακό κράτος και υπερασπίστηκε με σθένος και αποφασιστικότητα τα δίκαια και τα δικαιώματά του.

Σήμερα καλούμαστε να συνεχίσουμε με συνέπεια, σθένος και αποφασιστικότητα να προασπίζουμε τα δίκαια και τα δικαιώματα της πατρίδας μας και να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και το εθνικό συμφέρον, σταθεροί σε αρχές και με μόνο γνώμονα το συμφέρον του λαού μας.

Η επανέναρξη των συνομιλιών είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να κρατήσει ακόμη ανοικτό το παράθυρο ελπίδας για επίλυση του Κυπριακού. Αναμένοντας τις αποφάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ σχετικά με την προοπτική των διαπραγματεύσεων, διαβεβαιώνουμε για ακόμα μια φορά τη βούλησή μας για λύση του κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Μια λύση, όμως, που θα αναιρεί τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και που θα αποκαθιστά την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη στην Κύπρο και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νομίμων κατοίκων της.

Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη και γενικότερα τη διεθνή κοινότητα να θέσουν επιτέλους την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της. Να θέσουν τέρμα στον ετσιθελισμό και επεκτατισμό της Άγκυρας και να  εργαστούν για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των αρχών και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κανόνων της διεθνούς έννομης τάξης.

 

30 Σεπτεμβρίου, 2019