Διακήρυξη για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Συμπληρώνονται σήμερα σαράντα επτά χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου της 17ης Νοεμβρίου του 1973, η οποία αποτέλεσε την κορυφαία πράξη αντίστασης ενάντια στη χούντα, η πτώση της οποίας επιτελέστηκε  σε λίγους μήνες με τη μεγάλη προδοσία του πραξικοπήματος στην Κύπρο και την καταστροφή που έφερε η τουρκική εισβολή.

Σαράντα επτά χρόνια μετά, οι πληγές που προκάλεσε στην Κύπρο το δίδυμο έγκλημα παραμένουν ανεπούλωτες και ο κυπριακός λαός συνεχίζει τον αγώνα του για αποκατάσταση των δικαίων και των δικαιωμάτων του.

H ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ τιμά και φέτος την 47η ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου και αποτίει φόρο τιμής στους ήρωες που έπεσαν αντιστεκόμενοι στη χούντα και γενικά σε όλους εκείνους που όρθωσαν το ανάστημα τους  προασπίζοντας την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Η φετινή επέτειος συμπίπτει με μια δύσκολη συγκυρία στην οποία κρίνονται και διακυβεύονται πολλά. Οι έκνομες ενέργειες  της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας, το προκλητικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και μαζί η φιέστα που διοργανώθηκε χθες με την παρουσία του νεο-σουλτάνου της Άγκυρας, συνιστούν πέρα για πέρα μια τρανή απόδειξη της έκδηλα παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας και των νέων τετελεσμένων που επιχειρεί να επιβάλει.

Εκφράζουμε για άλλη μια φορά την έντονη ανησυχία και προβληματισμό μας για τις διαγραφόμενες αρνητικές εξελίξεις, καθώς και για τους κινδύνους που επικρέμανται σε ότι αφορά στο μέλλον της Κύπρου.

Αυτές τις δύσκολες στιγμές, η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί φάρο για τους σημερινούς αγώνες του λαού μας και ιδιαίτερα των νέων μας. Έχουμε χρέος – σήμερα περισσότερο από ποτέ – να σταθούμε δίπλα στους νέους μας, που αναζητούν περισσότερες ευκαιρίες και ελπίδα για το μέλλον τους.

Για να κτίσουμε όμως το μέλλον με ασφάλεια, προοπτική και ελπίδα, επιβάλλεται να συμπεριφερθούμε με ενότητα και υπευθυνότητα. Το επιβάλλει η κρισιμότητα των καιρών, το υποβάλλει το χρέος μας προς όσους θυσιάστηκαν και μαρτύρησαν για την ελευθερία.

 

16 Νοεμβρίου, 2020