ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28Ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Το Ελληνικό Έθνος και ο απανταχού Ελληνισμός γιορτάζουν και φέτος την 28η του Οκτώβρη, την επέτειο του ηρωικού ΟΧΙ που πρόταξε ο Ελληνικός λαός απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό.

Η αυριανή επέτειος δεν είναι μόνο μια υπέροχη ελληνική στιγμή, αλλά ημέρα με παγκόσμια ακτινοβολία και πανανθρώπινη απήχηση. Τιμούμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για τη μεγάλη νίκη και όσους γενικότερα συμμετείχαν στην Αλβανική εποποιία. Εμπνεόμαστε και παραδειγματιζόμαστε από το θάρρος και την αυτοθυσία τους, τη λεβεντιά και τη γενναιότητα τους.

Η Κύπρος δεν έμεινε αμέτοχη στον ξεσηκωμό του Έθνους, καθώς ακράτητος ενθουσιασμός συνέγειρε τους Έλληνες Κύπριους, έστω κι αν στέναζαν κάτω από τη βρετανική κατοχή. Τριάντα και πλέον χιλιάδες γράφονται εθελοντές και σε όλα τα μέτωπα που κλήθηκαν να πολεμήσουν, έδωσαν χωρίς δισταγμό ό,τι πιο πολύτιμο διέθεταν, την ίδια τους τη ζωή, θυσία στο υπέρτατο ιδανικό της ελευθερίας, την οποία οι ίδιοι τόσο πολύ αγάπησαν και για τόσους πολλούς αιώνες στερήθηκαν.

Το έπος του ’40 μας έχει διδάξει πολλά. Ειδικά για εμάς, που μεγάλο τμήμα της ιδιαίτερης πατρίδα μας βρίσκεται υπό κατοχή, το έπος του ’40 αποτελεί πηγή έμπνευσης και άντλησης δύναμης για συνέχιση του αγώνα μας για απελευθέρωση και δικαίωση. Εμπνεόμενοι από το παράδειγμα και τον αγώνα του Ελληνικού Έθνους κατά του ναζισμού και του φασισμού, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τα δίκαια μας με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική επιβουλή και αδιαλλαξία.

Αλλά και η Ευρώπη στο σύνολο της, που αναγνώρισε και υποκλίθηκε στον ηρωισμό και την προσφορά των Ελλήνων στην αγώνα απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό, οφείλει να αναγνωρίσει και να καταδικάσει την αδικία που βιώνει για χρόνια ο τόπος και ο λαός μας από την κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία κλιμακώνει συνεχώς τις προκλήσεις της με νέες παράνομες ενέργειες.

Οι θεσμοί, οι αρχές και οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να περιφρουρηθούν, και αυτό προϋποθέτει μια συλλογική και έντονη απάντηση στις νεοοθωμανικές και απολυταρχικού τύπου προσεγγίσεις της Τουρκικής ηγεσίας.

Όσο για το εσωτερικό μας μέτωπο, ας αφήσουμε στην άκρη τις διχοστασίες και την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων. Η κρισιμότητα των καιρών υπαγορεύει σύνεση, ενότητα και συλλογική προσπάθεια.

 

27 Οκτωβρίου, 2020