Διαπραγμάτευση από αέρος στο Κυπριακό σημαίνει αυτοχειρία

Το Κυπριακό για ακόμα μια φορά βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, ενόψει της άτυπης πενταμερούς.

Ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων θεωρούμε περιττή και βλαπτική την από αέρος διαπραγμάτευση κρισιμότατων πτυχών του Κυπριακού αναμεταξύ μας, τη στιγμή που το ρολόι μετρά αντίστροφα για τη άτυπη συνάντηση της Γενεύης.

Οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις ή συζητήσεις για την «παραχώρηση πολιτικής ισότητας στους Τ/κ» τη στιγμή που η Τουρκία δεν συζητά καμιά παραχώρηση στις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και βλάπτουν την Εθνική μας υπόθεση.

Για ακόμα μια φορά συζητούμε παραχωρήσεις πριν καν παρακαθήσουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Διαπραγμάτευση από αέρος στο Κυπριακό σημαίνει αυτοχειρία.

Επαναλαμβάνουμε ότι η πλευρά μας οφείλει να προετοιμασθεί για την άτυπη πενταμερή καλύτερα από κάθε άλλη φορά, με μόνους οδηγούς το πλαίσιο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και τη συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στον Κράν Μοντανά.

Ο καταρτισμός σχεδίου δράσης για τα επόμενα βήματα μετά την άτυπη πενταμερή είναι αναγκαίος όσο ποτέ άλλωτε. Η δική μας πλευρά πρέπει να είναι πανέτοιμη, ακόμα και στο ενδεχόμενο αναδίπλωσης της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στα δυο κράτη, όπως έγινε και στο παρελθόν, γεγονός που έφερε τη δική μας πλευρά σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.