Εκτός πλαισίου ΟΗΕ οι τοποθετήσεις Τατάρ προς Λουτ

Η θέση της Δημοκρατικής Παράταξης σχετικά με την κάθοδο της κυρίας Λουτ στην Κύπρο είναι ξεκάθαρη: Πλήρης σεβασμός των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, από το σημείο που διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντανά.

Ο Ερσίν Τατάρ στις δηλώσεις μετά τη σημερινή συνάντηση με την κ. Λουτ παρέμεινε πιστός στη γραμμή Ερντογάν: Μίλησε για νέες πραγματικότητες στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο, και για διαφορετική στάση της Τουρκίας καθώς «οι ισορροπίες έχουν αλλάξει».

Ως Δημοκρατική Παράταξη τονίζουμε ότι νέες «πραγματικότητες» στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο συνιστούν μόνο η πειρατεία της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και η τουρκική παράνομη επέλαση στα Βαρώσια με τη δύναμη του κατοχικού στρατού.

Ο Γενικός Γραμματέας ΗΕ θα πρέπει να καταγράψει ακριβώς τις θέσεις των δύο πλευρών ενημερώνοντας με ειλικρίνεια το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, τα ψηφίσματα του οποίου τόσο βάναυσα περιφρονεί η τουρκική πλευρά, θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να συνετισθεί η Άγκυρα και το φερέφωνο της στα κατεχόμενα.