Ενόψει της Τριμερούς συνάντησης

Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ θεωρούμε πως η Τριμερής συνάντηση του Βερολίνου της 25ης Νοεμβρίου είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας, γιατί από το αποτέλεσμα της θα κριθεί η πάρα – πέρα πορεία του κυπριακού.

Είναι σαφές πως η Τουρκία θέτει εμπόδια στη διαδικασία, γεγονός που τροφοδοτεί και τις χαμηλές προσδοκίες που έχουν αναπτυχθεί σε ό,τι αφορά στην έκβαση της τριμερούς συνάντησης.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την στοχοπροσήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ για πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης, παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να οδηγήσει την διαδικασία σε ναυάγιο, μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν πρέπει να βιαστούμε να προδικάσουμε το όποιο αποτέλεσμα.

Είναι σημαντικό η δική μας πλευρά να μεταβεί στη συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας σωστά προετοιμασμένη, εμμένοντας στη βούληση της για εξεύρεση λύσης του κυπριακού στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), η οποία θα αναιρεί τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και που θα αποκαθιστά την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη στην Κύπρο και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων της.

Θέλουμε να ελπίζουμε πως ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών και οι συνεργάτες του θα βρουν τους τρόπους να κάμψουν την καταφανή αδιαλλαξία της Τουρκίας και να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια επανέναρξης των συνομιλιών για οριστική επίλυση του κυπριακού.

Γιατί, όπως πολλές φορές έχουμε πει η επανέναρξη των συνομιλιών είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να κρατήσει ακόμη ανοικτό το παράθυρο ελπίδας για επίλυση του Κυπριακού και άρσης του σημερινού απαράδεκτου στάτους κβο.

 

22 Νοεμβρίου, 2019