Επίσκεψη Ζ. Μπορέλ στην Τουρκία

Ο Ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στη Τουρκία, με σκοπό την βολιδοσκόπηση των θέσεων και προθέσεων της Τουρκίας πριν από τις σχετικές συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στις 9/7 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις 13/7 στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την τουρκική προκλητικότητα και θρασύτητα.

Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών καταδεικνύουν με τρόπο έκδηλο πως η Τουρκία επιθυμεί την επιβολή των δικών της κανόνων αλλά και στρατηγικών της στόχων στην Ανατολική Μεσόγειο με κάθε δυνατό τρόπο.

Εκτιμούμε πως ο Ύπατος Εκπρόσωπος έγινε δέκτης ξεκάθαρων μηνυμάτων και θεωρούμε ότι έφθασε η ώρα η ΕΕ να εγκαταλείψει την πολιτική των δυο μέτρων και δυο σταθμών έναντι της Τουρκίας και να λάβει τα αναγκαία εκείνα μέτρα που θα στέλνουν τα κατάλληλα μηνύματα προς την Άγκυρα.

Η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να παραμένει απλός θεατής των τουρκικών ενεργειών που αυξάνουν τον κίνδυνο μιας σοβαρής κρίσης και υπονομεύει την ασφάλεια δυο κρατών μελών της. Συνεπώς ήλθε ώρα να περάσει από μεγαλόστομες διακηρύξεις στην λήψη πρακτικών και αποτελεσματικών μέτρων για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των κρατών μελών της, ιδίως της Κύπρου και της Ελλάδας.

 

7 Ιουλίου, 2020