Επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών ΗΠΑ στην Κύπρο

Η επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών κ Μάϊκ Πομπέο στην Κύπρο, αμέσως, μάλιστα, μετά την απόφαση για μερική άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων, έχει ασφαλώς πολυδιάστατη σημασία.

Όχι μόνο επιβεβαιώνει το έντονο και άμεσο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για την περιοχή, αλλά ταυτόχρονα επιβεβαιώνει την αυξημένη σημασία που αποδίδει η υπερδύναμη στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων της με την Κύπρο και τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό, σε μια περίοδο συνεχιζόμενων έντονων προκλήσεων και απειλών της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας. Προκλήσεων που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και καταδεικνύουν συμπεριφορές που κάθε άλλο παρά συνάδουν με τις αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των κρατών.

Θεωρούμε και σημαντική και καλοδεχούμενη την εμπλοκή των ΗΠΑ στις εξελίξεις που αφορούν την Κύπρο και την Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ένταση στην περιοχή επιβάλλεται να αποκλιμακωθεί, και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθεί πρώτιστα η Τουρκία τερματίζοντας όλες τις έκνομες ενέργειες της, περιλαμβανομένων και των απειλών για εποικισμό της Αμμοχώστου. Την ίδια ώρα, όμως, αξιοποιώντας το ενδιαφέρον και την εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα, οφείλει και η Κύπρος να επιμένει και να διεκδικεί τον πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου και, ειδικά, της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας. Τίποτα λιγότερο. Τίποτα περισσότερο.

 

 

11 Σεπτεμβρίου, 2020