Επιβεβαίωση Ψηφισμάτων 550 και 789 για την Αμμόχωστο

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ εκφράζει την ικανοποίηση της για την επαναβεβαίωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ψηφισμάτων 550 (1984) και της απόφασης 789 (1992), καθώς και για το σαφές μήνυμα ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα.

Αξιοσημείωτη είναι, επίσης και η αναφορά στην απόφαση 2483 (2019) και τη σημασία μιας διαρκούς, συνολικής και δίκαιης διευθέτησης βασισμένης σε μία Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επιπλέον, η αναφορά για τερματισμό των έκνομων ενεργειών αλλά και των πράξεων εκείνων που δυναμιτίζουν την προοπτική θετικού αποτελέσματος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, που με προκλητικό τρόπο ναρκοθετεί τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Πρόκειται αναμφίβολα για σημαντικές και ξεκάθαρες θέσεις από μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τα επόμενα πρακτικά βήματα της διεθνούς κοινότητας είναι αυτά που έχουν σε αυτή την συγκυρία την αναγκαία προστιθέμενη αξία. Παραμένει, επομένως να διαφανεί κατά πόσο θα δημιουργηθεί το κατάλληλο πολιτικό και διεθνές υπόβαθρο για αναχαίτιση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και συμμόρφωσης της προς το διεθνές δίκαιο.

Η επανέναρξη των συνομιλιών είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να κρατήσει ακόμη ανοικτό το παράθυρο ελπίδας για επίλυση του Κυπριακού. Αναμένοντας τις αποφάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ σχετικά με την προοπτική των διαπραγματεύσεων, με την ευχή και την προσδοκία επίτευξης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης το συντομότερο δυνατό.

10 Οκτωβρίου, 2019