Επιστροφή μαθητών στα σχολεία

Εν αναμονή των επόμενων αποφάσεων της κυβέρνησης και των εισηγήσεων της επιδημιολογικής ομάδας για την τελική μορφή των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας από την 1η Φεβρουαρίου – νοουμένου ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επιτρέπουν έστω σταδιακή επιστροφή των μαθητών στα σχολικά έδρανα- ως Δημοκρατική Παράταξη σημειώνουμε τα εξής:

  • Προτεραιότητα έχουν οι τελειόφοιτοι μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Θεωρούμε απολύτως δικαιολογημένη την τεράστια ανησυχία των μαθητών αυτών και των οικογενειών τους για ελλιπή προετοιμασία για τις τελικές εξετάσεις και την μετέπειτα εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Το υπουργείο Παιδείας οφείλει να εξετάσει το συντομότερο το ζήτημα της διδακτέας ύλης τόσο των μαθητών Λυκείων όσο και των Γυμνασίων, οι οποίοι επίσης παρακάθονται σε εξετάσεις. Η επιλογή της εξεταστέας ύλης από την διδαχθείσα, πρέπει να γνωστοποιηθεί έγκαιρα στους μαθητές, σε συνεννόηση του Υπουργείου Παιδείας με τους εκπαιδευτικούς.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι εξετάσεις των τελειόφοιτων αποτελούν όχι μόνο την πύλη εισόδου τους στην ανώτερη εκπαίδευση αλλά παράλληλα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την επαγγελματική εξειδίκευση των παιδιών, τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό και την μετέπειτα θέση τους ως παραγωγικά μέλη της κοινωνίας μας.