Ημέρα θλίψης για την χριστιανοσύνη και ντροπής για την ανθρωπότητα

FILE PHOTO: A view of Hagia Sophia or Ayasofya, a UNESCO World Heritage Site, which was a Byzantine cathedral before being converted into a mosque and is now a museum, in Istanbul, Turkey, June 30, 2020. REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Ημέρα θλίψης για την χριστιανοσύνη και τον ελληνισμό και ημέρα ντροπής για την ανθρωπότητα και τον διεθνή πολιτισμό, η μετατροπή, σήμερα της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η επιλογή της σημερινής ημέρας για μετατροπή ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς σε τζαμί, ανήμερα της υπογραφής της Συμφωνίας της Λωζάνης, σύμφωνα με την οποία οριοθετήθηκαν τα σύγχρονα σύνορα της Τουρκίας, δεν είναι καθόλου τυχαία.

Η σημειολογική σύνδεση των δυο αυτών ιστορικών γεγονότων είναι μεγάλη,  αφού με αυτό τον τρόπο το μήνυμα που στέλλει η Τουρκία είναι αυτό της κατάλυσης της διεθνούς νομιμότητας και ανατροπής των γεωπολιτικών ισορροπιών που έχουν επέλθει με την υπογραφή της Συμφωνίας.

Είναι ξεκάθαρο πως η κορύφωση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού και μεγαλομανίας του Τούρκου Προέδρου που οραματίζεται την μετατροπή της Τουρκίας σε περιφερειακή μουσουλμανική ηγεμονική δύναμη της ευρύτερης περιοχής για την επιβολή των δικών της κανόνων και στρατηγικών στόχων με κάθε δυνατό τρόπο.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η Άγκυρα έχει προχωρήσει πέρα από την ιχνηλάτηση πιθανών αντιδράσεων, στην σταδιακή υλοποίηση των σχεδιασμών της.

Χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση. Απαιτούνται στοχευμένες ενέργειες και συνέργειες μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, καθώς και άλλων χωρών της περιοχής, προς την  Διεθνή Κοινότητα, το Συμβούλιο Ασφαλείας και την ΕΕ, ώστε να τεθεί ένα φρένο σε αυτούς τους τυχοδιωκτισμούς της Τουρκίας που κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα την ειρήνη, την σταθερότητα και το μέλλον των λαών της περιοχής.

 

24 Ιουλίου, 2020