ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Συμπληρώνονται φέτος εκατό ένα χρόνια από την αποτρόπαια γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην Iστορία, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για την ανθρωπότητα ολόκληρη.

Σήμερα, 19 Μαΐου, αποτίουμε φόρο τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που την περίοδο 1916-1923 οδήγησε στην εξόντωση πάνω από 353.000 επίσημα καταγεγραμμένων Ελλήνων του Πόντου.

Η 19η Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης, τιμής και σεβασμού σε αυτούς που χάθηκαν, στο αίμα των χιλιάδων μαρτύρων του Ποντιακού λαού. Είναι ημέρα υπενθύμισης της διεκδίκησης της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και απαίτησης για παγκόσμια ειρήνη και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με στόχο την αποφυγή παρόμοιων εγκληματικών πράξεων στο μέλλον.

Η Ιστορική μνήμη είναι κρίσιμη για την εθνική μας συνείδηση, την αυτογνωσία και την παιδεία της νέας γενιάς της πατρίδας μας. 

Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ καταδικάζουμε την πολιτική εθνοκάθαρσης και επεκτατισμού της Τουρκίας. Η αναγνώριση των εγκλημάτων αυτών από μέρους της Τουρκίας είναι το ελάχιστο που οφείλει. Θα είναι ένα πρώτο βήμα για την ιστορική εξιλέωση της.

Τέλος για μια ακόμα φορά, επαναβεβαιώνουμε τη συμπαράσταση και την άδολη αγάπη μας προς τους Έλληνες του Πόντου, για δικαίωση και αναγνώριση της γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα.

 

19 Μαΐου, 2020