Ηνωμένα Έθνη κατώτερα των περιστάσεων

H διαμάχη μεταξύ Ακκιντζί – Τατάρ σε σχέση με τα οδοφράγματα δεν αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, από την στιγμή, μάλιστα που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δηλώσει την ετοιμότητα της να προχωρήσει στην επαναλειτουργία τους στη βάση της συνεννόησης που είχαν οι δύο ηγέτες.

Το ζήτημα, όμως αφορά κατά κύριο λόγο τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία, με την ετεροβαρή και μεροληπτική τους στάση παρουσιάζονται για ακόμα μια φορά κατώτερα των περιστάσεων να υπηρετήσουν την αποστολή που τους έχει αναθέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Διερωτώμαστε, γιατί η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών κ. Σπέχαρ δεν παρεμβαίνει με τον ίδιο τρόπο, όπως έπραξε κατά τη διάρκεια του lockdown, ζητώντας εξηγήσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία;

Πρέπει, επιτέλους να αντιληφθούν τα Ηνωμένα Έθνη και οι εδώ αντιπρόσωποι τους πως οι πρακτικές και οι συμπεριφορές του παρελθόντος προκαλούν τα αισθήματα των συμπατριωτών μας και δεν συμβάλουν στον επιδιωκόμενο στόχο της διαμόρφωσης συνθηκών εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Αναμένουμε, λοιπόν από τα Ηνωμένα Έθνη να εγκαταλείψουν την ποντιοπιλατική τους στάση και να συμβάλουν με πιο αποφασιστικό τρόπο στην προσπάθεια όχι μόνο στη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, αλλά και στη διαμόρφωση ουσιαστικών ΜΟΕ, τέτοια, ώστε να δώσουν νέα δυναμική στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού και την εμπέδωση συνθηκών ειρήνης και ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

 

10 Ιουνίου, 2020