Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ για την ημέρα της Ευρώπης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

——————-

Με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ απευθύνει θερμό χαιρετισμό  εκτίμησης και αλληλεγγύης προς όλους τους λαούς της Ευρώπης, προς όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και προς τον κυπριακό λαό,  που από την 1η Μαΐου  του 2004 αποτελεί αναπόσπαστο μέρος  των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προσπάθεια ενοποίησης της Ευρώπης που ξεκίνησε με την διακήρυξη Σιούμαν το 1950, πέτυχε το επιθυμητό αποτέλεσμα που δεν ήταν άλλο από την διασφάλιση της Ειρήνης, της ασφάλειας και της Δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Η Ε.Ε. του σήμερα δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε, που έχουμε οραματιστεί και που αξίζει στους λαούς της. Μια Ευρώπη αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις: οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, φαινόμενα αναζωπύρωσης εθνικιστικών τάσεων και σε κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι της ΕΕ και των θεσμικών της οργάνων, θέτοντας το μέλλον της ίδιας της Ε.Ε. σε κίνδυνο.

Οι επερχόμενες Ευρωεκλογές της 26ης Μαίου, ας αποτελέσει την απαρχή ώστε η Ε.Ε. να ξαναβρεί το νόημα και το δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση μέσα από τις αξίες της αλληλεγγύης , της συνεργασίας, της κατανόησης, του σεβασμού της διαφορετικότητας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ευημερίας των λαών που διακήρυξε πριν από εξήντα εννέα χρόνια.

Παράλληλα, αναμένουμε από τους εταίρους μας στο πλαίσιο της αρχής της κοινοτικής αλληλεγγύης να στηρίξουν τις προσπάθειες του κυπριακού λαού για δίκαιη και βιώσιμη λύση, θέτοντας την Τουρκία προ των πραγματικών ευθυνών της.

9 Μάιου 2019