Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ θυμάται και τιμά τους ήρωες της Μικτής Κύπρου του 1960

dav

Ήταν 13 Νοεμβρίου 1960, λίγους μήνες μετά το τέλος του Αγώνα της ΕΟΚΑ για την ανεξαρτησία της Κύπρου, όταν η νεοσύστατη τότε Μικτή Κύπρου κλήθηκε να εκπροσωπήσει την πατρίδα μας για πρώτη φορά στον διεθνή ποδοσφαιρικό στίβο. Οι ερασιτέχνες παίκτες της Εθνικής μας κλήθηκαν να σηκώσουν στις πλάτες τους τις ελπίδες, τους κρυφούς πόθους και το όραμα ενός λαού, που με θυσίες μόλις είχε κατακτήσει την ελευθερία του.

Σε ένα κατάμεστο ΓΣΠ, με χιλιάδες φιλάθλους κάθε ηλικίας να ζητωκραυγάζουν «Κύπρος – Κύπρος», η πρώτη Εθνική πέτυχε, με τα δεδομένα της εποχής, έναν άθλο, απέναντι σε μια από τις κορυφαίες ομάδες εκείνης της εποχής, όπως ήταν η ομάδα του Ισραήλ, στέλλοντας, παράλληλα το μηνύματα πως ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά!

58 χρόνια μετά, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ θυμάται και τιμά τον Κρυστάλλη, τον Πάκκο, τον Ζάγκυλο, τον Ελευθεριάδη, τον Σιαλή, τον Καρά, τον Παναγιώτου, τον Χαράλαμπο, τον Μιχαηλίδη, τον Αριστοτέλους, τον Τσελεπή και τα άλλα παιδιά, που μαζί με προπονητή τους, τον αείμνηστο Αργύρη Γαβαλά, κατέθεσαν την ψυχή τους στο γήπεδο, αποσπώντας ισοπαλία απέναντι στο μεγάλο φαβορί.

Σήμερα, 58 χρόνια μετά, τα ινδάλματα του κυπριακού ποδοσφαίρου που τίμησαν την πατρίδα και την φανέλα της εθνικής Κύπρου, παραμένουν για δεκαετίες στο περιθώριο.

58 χρόνια μετά, είναι σειρά της Πολιτείας να εκπληρώσει το χρέος της έναντι εκείνων των ανθρώπων και αθλητών που υπήρξαν πρότυπα ευγενούς άμιλλας, ήθους και αξιοπρέπειας και καλλιέργησαν το Ευ Αγωνίζεσθαι.