Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει υπευθυνότητα από όλους

Παρούσα φάση της Πανδημίας

Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, αλλά και επικίνδυνη.

Αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος μας, πρώτιστη σημασία είναι η προστασία των πολιτών από τον θανατηφόρο ιό.

Ας συμπεριφερθούμε όλοι υπεύθυνα, αλλιώς κινδυνεύουμε. Τόσο κρίσιμες είναι οι στιγμές, αν δεν το έχουν συνειδητοποιήσει κάποιοι.

Τη δεδομένη στιγμή δεν έχουμε την πολυτέλεια για ανώφελες συγκρούσεις ωσάν να μην συμβαίνει τίποτα. Η συζήτηση που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες, γύρω από τα 2 νομοσχέδια που αφορούν στην αναστολή των δόσεων και τις κρατικές εγγυήσεις ίσως μετά από λίγες μέρες να μην έχουν πλέον καμία σημασία ή χρησιμότητα εάν, σήμερα, δεν καταφέρουμε να περιορίσουμε την διασπορά του Κορωνοϊού.

Νόμος για αναβολή δόσεων/τόκων

Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ πιστεύουμε πως ο νόμος που ψηφίστηκε χθες για την αναστολή των δόσεων και των τόκων, μπορεί να έχει κενά και να μην καλύπτει με καθολικό τρόπο τις ανάγκες όλων των δανειοληπτών, απαλλάσσει, όμως, έστω για 9 μήνες τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την καταβολή των δόσεων των δανείων τους.

Δεν μπορεί να παραγνωριστεί, ότι για τους επόμενους 9 μήνες τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απαλλάσσονται από το βάρος των δανειακών τους υποχρεώσεων, δίνοντας τους με αυτό τον τρόπο την δυνατότητα να αξιοποιήσουν αυτά τα χρήματα για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης ή να τα αποταμιεύσουν για κάλυψη μελλοντικών αναγκών.

Από την άλλη, όμως δεν μπορεί κάποιοι να συνεχίζουν να συμπεριφέρονται με ανάλγητο και αυθαίρετο τρόπο, βρίσκοντας πάντα ως δικαιολογία ότι οφείλουμε να ακολουθούμε το πλαίσιο που καθορίζουν οι Ευρωπαικοί θεσμοί.

Θα ήταν ασυγχώρητο λάθος των τραπεζών, αν συνεχίσουν να αρνούνται αντίστοιχη επιμήκυνση του χρόνου της δανειακής σύμβασης, έτσι ώστε να μην συσσωρευτούν οι δόσεις αμέσως μετά την 9μηνη αναβολή.

Πέραν της επιμήκυνσης, οι τράπεζες θα πρέπει να παραδειγματιστούν από τον τρόπο με τον οποίο τράπεζες στο εξωτερικό έχουν επιληφθεί του θέματος του ανατοκισμού των τόκων κατά τη διάρκεια της αναστολής πληρωμής των δόσεων. Δηλαδή, όπως έγινε στην Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία κλπ που οι τράπεζες με δική τους απόφαση απάλλαξαν τους δανειολήπτες από την πληρωμή τόκων κατά την διάρκεια της αναστολής πληρωμής των δόσεων, κατ΄αντίστοιχο τρόπο να γίνει και στην Κύπρο.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ απαιτεί από τις τράπεζες να επιδείξουν την ανάλογη σοβαρότητα και να αναλογιστούν την κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται ο τόπος και ο λαός μας. Ας μην ξεχνούν πως είναι αυτός ο λαός που έβαλε πλάτες και έκανε θυσίες για να διασωθούν το 2013. Ήρθε η ώρα, ΤΩΡΑ να το ανταποδώσουν.

Είναι σημαντικό και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από τις τράπεζες πως ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ να αποφευχθεί ο κίνδυνος τα σημερινά δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά, να μην μετατραπούν σε ΚΟΚΚΙΝΑ μετά τους 9μήνες, κάτι που θα επέφερε στο τραπεζικό σύστημα τραγικές συνέπειες, χειρότερες και από εκείνες του 2013.

Για καλύτερη προστασία του κοινού και αποφυγή εξάπλωσης του ιού, θα πρέπει η αναστολή των δόσεων να γίνει με ένα αυτοματοποιημένο τρόπο, έτσι ώστε να αποφευχθούν μαζικές μετακινήσεις και συνάξεις στις τράπεζες.

Νομοσχέδιο κρατικών εγγυήσεων

Σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, είμαστε της άποψης, ότι όπως οι  κρατικές εγγυήσεις αποτέλεσαν ένα από τα κύρια εργαλεία για την επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας μετά την τουρκική εισβολή, κατά τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να συμβεί και τώρα, νοουμένου, βέβαια ότι θα θεσμοθετηθούν ασφαλιστικές δικλείδες και αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου, ώστε να αποφευχθούν καταχρήσεις και ασυδοσία από μέρους των τραπεζών.

Τέτοιοι μηχανισμοί θεωρούμε πως δεν υπάρχουν, γι΄ αυτό παρά να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο που αντί να άρει τις ανισότητες και να στηρίξει κατά έμπρακτο τρόπο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι προτιμότερο να δοθεί ακόμα λίγος χρόνος για να μελετηθεί το ενδεχόμενο οι κρατικές εγγυήσεις να παρέχονται από το ίδιο το κράτος, αντί μέσω των τραπεζών.

Οι κρατικές εγγυήσεις αποτελούν δημόσιο χρήμα, γι΄αυτό και δεν μπορούμε να δεχθούμε σε περίπτωση που υπάρξουν καταχρήσεις ή αυθαιρεσίες, τη ζημιά να κληθεί να την καλύψει για ακόμα μια φορά ο φορολογούμενος πολίτης.

Πέραν του Γενικού Πλαισίου που αναφέρθηκε πιο πάνω, οι κρατικές εγγυήσεις θα πρέπει να καλύπτουν:

  1. Τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων που λειτουργούσαν πριν την πανδημία, έτσι που να επαναναδραστηριοποιηθούν και να μπορέσουν να κρατήσουν το προσωπικό τους
  2. Τις χρηματοδοτικές ανάγκες επιχειρήσεων που επένδυσαν σε διάφορους τομείς, αλλά δεν πρόλαβαν να δραστηριοποιηθούν
  3. Την χρηματοδότηση ΩΡΙΜΩΝ έργων που βρίσκονταν στο στάδιο της υλοποίησης και τα οποία σε σύντομο διάστημα θα μπορούν να υλοποιηθούν, να εργοδοτήσουν σημαντικό αριθμό ατόμων και να έχουν και έμμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την απασχόληση.

Στην πρώτη περίπτωση, οι επιχειρήσεις που θα επωφελούνται θα πρέπει να αναλαμβάνουν ότι δεν θα μειώσουν το προσωπικό τους, ενώ στις άλλες δυο περιπτώσεις θα πρέπει οι επιχειρήσεις να δεσμεύονται για πρόσληψη συγκεκριμένου αριθμού προσωπικού σε καθορισμένο χρόνο.

Τέλος, σε σχέση με τις εξασφαλίσεις των δανείων, για να αποφευχθούν πρόσθετες καθυστερήσεις και γραφειοκρατία, θεωρούμε πως δεν υπάρχει λόγος να απαιτούνται από τις τράπεζες, αφού θα υπάρχει Κυβερνητική εγγύηση. Για να αποφευχθεί, όμως ο κίνδυνος καταχρήσεων, θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε σε τέτοιες περιπτώσεις να δίνεται η δυνατότητα στο κράτος να ασκεί λογιστικό έλεγχο είτε μέσω του Γενικού Ελεγκτή είτε μέσω του Γενικού Λογιστηρίου και να επιβάλλει την εξασφάλιση του ποσού που παραχωρήθηκε ως κρατική εγγύηση.

Αναφορικά με τα επιτόκια, προτείνεται το επιτόκιο να είναι το Εuribor  6 μηνών συν περιθώριο 0,5% για ΜΜΕ και συν 1,0%  για τις μεγάλες.

Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει να συμπεριφερθούμε όλοι υπεύθυνα και συλλογικά.

 

30 Μαρτίου, 2020