Η Κύπρος θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στον εθνικό μας στόχο

Η Κύπρος θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στον εθνικό μας στόχο

————————————

Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ καταδικάζουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες αποσκοπούν στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και στην δημιουργία τετελεσμένων που έχουν να κάνουν με ευρύτερες διεκδικήσεις της στην περιοχή της Μεσογείου.

Θετική εξέλιξη αποτελεί η κατάθεση συντεταγμένων για τις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας από την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και οι αντιδράσεις που υπήρξαν σε διεθνές επίπεδο.

Δυστυχώς, όπως μας έχει διδάξει η ιστορία, αυτές δεν είναι ούτε αρκετές ούτε και αποτελεσματικές. Η Διεθνής Κοινότητα, το Συμβούλιο Ασφαλείας και η ΕΕ θα πρέπει, επιτέλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσουν στην επιβολή αποτελεσματικών μέτρων, υποχρεώνοντας την Τουρκία να συμμορφωθεί  με τους  κανόνες διεθνούς δικαίου.

Η Κύπρος θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στον εθνικό μας στόχο για άμεση αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, υλοποιώντας όλες εκείνες τις αποφάσεις και στρατηγικές συνεργασίες, με τις οποίες θα διασφαλίζεται η απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

6 Μαΐου, 2019