Η ποιότητα ζωής των ΑμεΑ αποτελεί απόδειξη πολιτισμού της κοινωνίας μας

H 3η Δεκεμβρίου ορίσθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. από το 1992.

Το επίπεδο Πολιτισμού, Αρχών και Αξιών κάθε χώρας αποτυπώνεται από τις πολιτικές που εφαρμόζει για να παρέχει πραγματική ποιότητα ζωής στα άτομα με αναπηρία, από τα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης μέχρι την αρμονική ενσωμάτωση σε μια κοινωνία δομημένη, ώστε να αποφεύγεται ο αποκλεισμό τους. Δυστυχώς στην πατρίδα μας, διαχρονικά τα άτομα με αναπηρία τίθενται σε κοινωνικό αποκλεισμό.

Ο κυπριακός λαός έχει αποδείξει στο παρελθόν πολλές φορές ότι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα αποτελεί στοιχείο της κουλτούρας μας, ωστόσο υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να διανύσουμε.

Οφείλουμε ως πολιτεία, ως πολιτικά κόμματα, ως οργανωμένα σύνολα και ως κοινωνία να προωθήσουμε τις πολιτικές εκείνες οι οποίες όχι μόνο θα αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, αλλά θα συμβάλλουν στην καλλιέργεια νοοτροπίας και κουλτούρας σεβασμού των ΑμεΑ, ενώ παράλληλα θα υπομνήουν την υποχρέωση για ισότιμη συμμετοχή και ένταξη στην κοινωνία.

Δεν είναι λίγες οι φορές που παρακολουθούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κυκλοφορούν φωτογραφίες ασυνείδητων συμπολιτών μας που δεν σέβονται καν τις οδικές σημάνσεις και τους χώρους παρκαρίσματος των ΑμεΑ. Η κοινωνία αντιδρά, αυτά είναι σημάδια προς την ορθή κατεύθυνση.

Η Δημοκρατική Παράταξη θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις κάθε πολιτική η οποία θα προσθέτει το παραμικρό λιθαράκι για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία. Οφείλουμε να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας για μια καλύτερη κοινωνία, για να δώσουμε το σωστό παράδειγμα στη νεολαία και στα παιδιά μας!