Η Τουρκία απογοήτευσε την ΕΕ

Οι κατά συρροή προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας απογοήτευσαν τώρα και εκείνους τους Αρχηγούς κρατών και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι κατά το τελευταίο διάστημα έδειχναν πίστη στο ότι θα μπορούσε η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς τη λήψη των οποιωνδήποτε μέτρων εναντίον της, να προσαρμοστεί στις εκκλήσεις για σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των κρατών.

Οι χθεσινές δηλώσεις τόσο του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, όσο και της Γερμανίδας Καγκελλαρίου Άγκελας Μέρκελ και του Υπουργού της των Εξωτερικών Χάϊκο Μάας μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Αρχηγών Κρατών, δείχνουν έντονα αυτή την απογοήτευση. Αλλά δείχνουν επίσης και την ορθότητα των δικών μας επισημάνσεων και προειδοποιήσεων ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και ευρύτερα η διεθνής κοινότητα, δεν μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τα στραβά μάτια και να ανέχονται την τουρκική παραβατικότητα και αδιαφορία ως προς ό,τι είναι ορθό, ηθικό και νόμιμο για τη συμπεριφορά των κρατών.

Ειδικότερα οι προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, δυο χωρών – μελών της Ένωσης των ευρωπαϊκών κρατών, θα πρέπει στο αμέσως επόμενο διάστημα να καταδικαστούν συλλογικά και με τον πιο έντονο τρόπο, και η Τουρκία, αντί της ανοχής και της αδιαφορίας, να εισπράξει, επιτέλους, την καθολική απόρριψη και καταδίκη της καθ’ όλα έκνομης συμπεριφοράς της, με μέτρα που θα έχουν αντίκρισμα και βαρύτητα.

Έτσι θα πάρει η Τουρκία και τα σωστά μηνύματα ενόψει και της σχεδιαζόμενης πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.  Αντί να δυναμιτίζει και να υποσκάπτει εν τη γενέσει της αυτή την πρωτοβουλία, η Τουρκία οφείλει να ανταποκριθεί με πραγματική βούληση και θέληση για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής και λειτουργικής λύσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου οφείλουν και πρέπει να εργαστούν με ενότητα, υπευθυνότητα και σύνεση, χωρίς φανατισμούς και ακρότητες.

 

20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020