Θέση ΕΕ για τις τουρκικές αξιώσεις λύσης δύο κρατών

Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις τουρκικές αξιώσεις για λύση δύο κρατών στην Κύπρο είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται παρερμηνειών: Το μοντέλο συνομοσπονδίας που επιδιώκουν Άγκυρα και Τατάρ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τις Βρυξέλλες.

Τόσο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όσο και ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ αλλά και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς τονίζουν εμφαντικά ότι «η Ε.Ε. δεν θα αποδεχθεί λύση η οποία να είναι εκτός των παραμέτρων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ως Δημοκρατική Παράταξη χαιρετίζουμε την άμεση θετική αντίδραση των ευρωπαίων αξιωματούχων, ωστόσο τονίζουμε ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Υπενθυμίζουμε τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος ανέφερε δημόσια πως «δεσμεύεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη ΔΔΟ αλλά θα ακούσει κάθε άποψη στην πενταμερή». Παράλληλα:

  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποιεί αύριο παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, την οποία καταδικάζουμε για να δασκαλέψει τον Ερσίν Τατάρ ενόψει άτυπης πενταμερούς.
  • «Καθοδόν» προς την Κύπρο βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών της εγγυήτριας Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ, για επαφές με τις δύο πλευρές ώστε να προωθήσει τα βρετανικά συμφέροντα τα οποία πολλάκις έτυχε στο παρελθόν να ήσαν ταυτόσημα με αυτά της Τουρκίας.

Επαναλαμβάνουμε ότι η πλευρά μας οφείλει να προετοιμασθεί για την άτυπη πενταμερή καλύτερα από κάθε άλλη φορά, με μόνους οδηγούς το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Παράλληλα, απαραίτητος κρίνεται ο καταρτισμός σχεδίου δράσης για τα επόμενα βήματα μετά την άτυπη πενταμερή, εάν η Τουρκία επιμείνει στα δύο κράτη.