Θα θέλαμε να υπήρχε σαφής αναφορά στο θέμα των αγνοουμένων μας ως Μ.Ο.Ε Συνάντηση ΠτΔ με Ακκιντζιή

Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας – Ακκιντζί

Η χθεσινή πολύωρη συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών αποτελεί θετική εξέλιξη, γιατί δεν πρέπει να μας ξεφεύγει από το μυαλό πως η μόνη επιλογή για να επιλυθεί το κυπριακό είναι μόνο μέσα από διάλογο.

Η υιοθέτηση ΜΟΕ από τους δυο ηγέτες και ειδικότερα όσον αφορά την αποναρκοθέτηση είναι ιδιαίτερα σημαντικήΩστόσο, ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ θα θέλαμε μέσα στα πλαίσια εφαρμογής μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, να υπήρχε σαφής αναφορά για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων μας και πιο συγκεκριμένα κοινή απόφαση των δυο ηγετών για παραχώρηση πληροφοριών για πιθανούς χώρους ταφής, όπως, επίσης αναφορά για ενίσχυση του έργου της Ερευνητικής Επιτροπής. Επιπρόσθεταστο πλαίσιο διάνοιξης των οδοφραγμάτων θα πρέπει να προωθηθεί η διάνοιξη και των οδοφραγμάτων ΑθηαίνουΠυροϊου και του οδοφράγματος των Κοκκίνων, τα οποία θα υποβοηθήσουν πραγματικά στην ελεύθερη διακίνηση των πολιτών και θα συμβάλουν στην άρση της απομόνωσης των κατοίκων αυτών των περιοχών.  

Πέραν από την υιοθέτηση των ΜΟΕ, οι δυσκολίες στα ακανθώδη θέματα παραμένουν. Η επιμονή, δυστυχώς του κατοχικού ηγέτη στις πάγιες θέσεις της Άγκυρας δεν αφήνει περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας την συγκεκριμένη περίοδο επί των όρων αναφοράς, όπως έχει ζητήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ θα ζητήσουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μας ενημερώσει σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση, καθώς και για τις συναντήσεις της κ. Λουτ τόσο εδώ στην Κύπρο, όσο και για τη συνάντηση που είχε χθες στην Αθήνα.