Ιδιαίτερα σημαντική η τετραμερής στην Ιερουσαλήμ

Ιδιαίτερα σημαντική η τετραμερής στην Ιερουσαλήμ

 Το κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τους Πρωθυπουργούς Μπενιαμίν Νετανιάχου, Αλέξη Τσίπρα και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, στέλνει ιδιαίτερα σημαντικά μηνύματα τόσο σ’ ότι αφορά τη συνεργασία Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, αλλά και τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι μια σημαντική συμφωνία που αναβαθμίζει γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά την Κύπρο και αυτές οι προσπάθειες και συμφωνίες πρέπει να έχουν συνέχεια, με την επέκταση και ανάμειξη κι άλλων χωρών. Με αυτό τον τρόπο, η Κυπριακή Δημοκρατία καθίσταται ισχυρότερη. Θέλουμε να ελπίζουμε, πως πέραν από την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η ενίσχυση των τριμερών με την συμμετοχή αυτή τη φορά και της Αμερικής, θα ωθήσει να δημιουργηθούν, επιτέλους οι συνθήκες για έναρξη των συνομιλιών επίλυσης του Εθνικού μας θέματος.

Οι ηγέτες στην Ιερουσαλήμ, συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια και να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Χαιρέτισαν τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές τους, στη συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια και τις εναλλακτικές πηγές.

Θεωρούμε πως με την ιδιαίτερα σημαντική αυτή εξέλιξη αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά, ο σταθεροποιητικός παράγοντας ειρήνης και ασφάλειας της Κύπρου.