Ισχυρό μήνυμα ΗΠΑ στον Ερντογάν

Τα όσα αναφέρονται στην απαντητική επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μαίκ Πομπέο, στον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, καλώντας ουσιαστικά την Τουρκία να σεβαστεί τα Ψηφίσματα 550 και 789 για τα Βαρώσια, καθώς και η ξεκάθαρη θέση του για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας αποτελούν ισχυρό μήνυμα των ΗΠΑ προς τον Ερντογάν, ο οποίος από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών παρουσιάστηκε για ακόμα μια φορά προκλητικός έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ θέλουμε να χαιρετίσουμε την πιο πάνω ξεκάθαρη θέση των ΗΠΑ, καθώς και για την προτροπή τα εμπλεκόμενα μέρη «να απέχουν από ενέργειες ή ρητορική που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Η παρούσα φάση είναι εξαιρετικά λεπτή και σημαντική για την πορεία του κυπριακού. Θέλουμε να ελπίζουμε πως οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στην Νέα Υόρκη θα οδηγήσουν σε συμφωνία επί των Όρων Αναφοράς, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για απευθείας συνομιλίες επίλυσης του κυπριακού.

Τέλος, σε ότι αφορά το εσωτερικό μέτωπο, πατριωτικό καθήκον όλων είναι να συνδράμουμε ο καθένας με τον τρόπο του για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαπραγματευτικής δυνατότητας της πλευράς μας, μακριά από συγκρούσεις και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

 

25 Σεπτεμβρίου, 2019