Καθορισμός ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ θεωρεί ως εξέχουσας σημασίας την υπογραφή, σήμερα της Συμφωνίας για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία.

Πρόκειται, αναμφισβήτητα για μια εξέλιξη που έρχεται σε μια περίοδο που ολοένα και περισσότερες χώρες καταγράφουν και ανησυχούν από την αχαλίνωτη προκλητικότητα της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Αν. Μεσόγειο.

Ενέργειες οι οποίες εντάσσονται στη γενικότερη φιλοσοφία της νεοθωμανικής πολιτικής της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και του Δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», που θέλει την Τουρκία να οραματίζεται τον ρόλο της μεγάλης περιφερειακής ηγεμονικής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή.

Βέβαια, τέτοιου είδους συμφωνίες για να προδώσουν προστιθέμενη αξία στα εθνικά και στρατηγικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, θα πρέπει να έχουν συνέχεια και μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό.

Είναι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο που επιμένουμε να τονίζουμε πως Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να θέσουν ως άμεση εθνική και στρατηγική προτεραιότητα τους τον καθορισμό της ΑΟΖ χωρίς άλλη καθυστέρηση.

 

9 Ιουνίου, 2020