Καλοστημένη παγίδα από την Τουρκία

Είναι σαφές πως η κίνηση της Τουρκίας να μην ανανεώσει την NAVTEX του Oruc Reis στην ελληνική ΑΟΖ, ενώ την ίδια ώρα έχει προχωρήσει στην ανανέωση της NAVTEX του Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου παραμένει και το Μπαρμπαρός- έχει το στοιχείο ενός κυνικού τακτικισμού.

Ενός τακτικισμού που δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτός από οποιαδήποτε χώρα θέλει να βλέπει τα πράγματα με ανοικτά και όχι κλειστά μάτια. Είναι, βέβαια, γεγονός πως τα συμφέροντα διαδραματίζουν το ρόλο τους, αλλά έχουν και αυτά τα όρια τους σαν κρίνονται συμπεριφορές που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία των κρατών.

Πέραν αυτών, πρόκειται για μια κίνηση – παγίδα που επιδιώκει να σπείρει ζιζάνια στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και να δώσει επιχειρήματα σε εκείνους που εναντιώνονται στη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, ενόψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κύπρος και Ελλάδα δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να τηρήσουν από κοινού σταθερή στάση και να προχωρήσουν στους σχεδιασμούς και τις συμμαχίες τους με τις φίλες χώρες. Η Τουρκία οφείλει να αποδείξει έμπρακτα με καλή πίστη τη θέληση και την επιθυμία της για αποκλιμάκωση της έντασης σε όλη την περιοχή και όχι ala carte εμπαίζοντας τη διεθνή κοινότητα.

 

 

16 Σεπτεμβρίου, 2020