Κανένας σεβασμός στα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη

 

Η ετήσια Κρατική (τακτική και έκτακτη) Χορηγία παραχωρείται προς τα πολιτικά κόμματα για κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, αλλά και για την θωράκιση της Ανεξαρτησίας τους υπέρ της λειτουργίας της Δημοκρατίας στο Νομοθετικό Έργο που έκαστο αυτών παράγει στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η απόφαση για προπληρωμή ολόκληρης της ετήσιας χορηγίας για το 2021 στα κόμματα, αντί των 5/12 μέχρι τις Βουλευτικές Εκλογές του Μαΐου, εν καιρώ πανδημίας και οικονομικής κρίσης συνεπεία αυτής, αποτελεί πρόκληση προς τον δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό:

  • Πολιτικές δυνάμεις που την 1η Ιουνίου δύναται να μην βρίσκονται στη νέα Βουλή, έχουν ήδη εκταμιεύσει τα υπόλοιπα 7/12 της ετήσιας χορηγίας χωρίς να υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ μηχανισμός που να τους υποχρεώνει τα επιστρέψουν τα χρήματα στον φορολογούμενο πολίτη μετά τις εκλογές. Η διασπάθιση δημοσίου χρήματος είναι ολοφάνερη.
  • Πολιτικές δυνάμεις που θα εισέλθουν εκ νέου στη Βουλή αλλά με χαμηλότερα από τα ποσοστά τους το 2016, έχουν προεισπράξει ήδη τεράστια ποσά που δεν δικαιούνται αλλά μπορούν κάλλιστα να αξιοποιήσουν και στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο.

Η θέση ότι στη διάρκεια της πενταετίας 2021-2026 θα αποκατασταθούν οι όποιες ενδεχόμενες αδικίες προκύπτουν τώρα, δεν συνάδει ούτε κατ’ ελάχιστο με την κοινή λογική.

Ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων για λόγους δεοντολογίας και ηθικής δεν διεκδικήσαμε δικαίωμα συμμετοχής στην κρατική χορηγία μέχρι την 31η Μαΐου 2021.

Οι πολίτες θα μας κρίνουν όλους τον Μάιο.