Κοινή Διακήρυξη των 5

H κοινή διακήρυξη που υιοθέτησαν σε πενταμερή τηλεδιάσκεψη οι ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αποτελεί σημαντική εξέλιξη, με την οποία θωρακίζονται περαιτέρω τα στρατηγικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των τουρκικών μεθοδεύσεων, ενώ παράλληλα εδραιώνεται η θέση της Κύπρου ως στρατηγικός πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Για την Κυπριακή Δημοκρατία, αυτές οι συμφωνίες είναι πολύ σημαντικές και πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά, έτσι ώστε η Κύπρος να έχει πολλαπλό όφελος.

Οι διάφορες συνεργασίες και συμμαχίες με φίλες χώρες, πρέπει να αποτελέσουν σε όλα τα επίπεδα, την ασπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ασφάλεια και ανάπτυξη, σε μια χρονική στιγμή, που η Κύπρος και η γύρω περιοχή, απειλούνται σχεδόν καθημερινά από την Τουρκία.

Προσδοκούμε σε αύξηση του αριθμού των κρατών της περιοχής, που διαφωνούν με την εν γένει πρακτική και συμπεριφορά της Τουρκίας και επιζητούν την ειρήνη, τον διάλογο, την σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών της περιοχής στη βάση του διεθνούς δικαίου.

 

12 Μαΐου, 2020