Κορύφωση της Τουρκικής παραβατικότητας και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου

Διερχόμαστε ώρες κορύφωσης της τουρκικής προκλητικότητας σε βάρος ιδιαίτερα της Ελλάδας και της Κύπρου και της διεθνούς νομιμότητας αλλά και παραβίασης της υποχρέωσης για σεβασμό των αρχών της καλής γειτονίας και της ειρηνικής συνύπαρξης τους.

Η τουρκική Navtex η οποία εξεδόθη από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αναφέρεται σε δραστηριότητες σε θαλάσσιες περιοχές άλλων κρατών είναι έκδηλα παράνομη και αποδεικνύει την εμμονή της Άγκυρας στην παραβατικότητα και την πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου.

Η προκλητική στάση της Τουρκίας απαιτεί την αποφασιστική αντίδραση της Διεθνούς Κοινότητας και πόσω μάλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της. Είναι η ώρα η Τουρκία να γίνει δέκτης ισχυρών μηνυμάτων καταδίκης των ενεργειών της με ελπίδα αποκλιμάκωσης της έντασης.

Είναι ξεκάθαρο πως η κορύφωση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας αποτελεί μέρος ευρύτερου σχεδιασμού του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος μεταξύ άλλων θα ήθελε να ανατρέψει τις γεωπολιτικές ισορροπίες που έχουν επέλθει με την υπογραφή της Συνθήκη της Λωζάνης που υπεγράφη στις 24 Ιουλίου του 1923, με την οποία και καθορίστηκαν τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

Παρακολουθώντας με προσοχή τις εξελίξεις, η Δημοκρατική Παράταξη δηλώνει πλήρως αλληλέγγυα των ενεργειών των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας. Όπως, πιστεύουμε, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και του λαού μας.

 

22 Ιουλίου, 2020