Κυρώσεις ΕΕ και ΗΠΑ στην Τουρκία

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ εκφράζει την ικανοποίηση της για το αποτέλεσμα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων αναφορικά με την επιβολή στοχευμένων μέτρων κατά φυσικών και νομικών προσώπων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παρά το γεγονός πως παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστος ο χρόνος και το εύρος των μέτρων κατά της Τουρκίας, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα έμπρακτης ένδειξης αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, στην προσπάθεια που καταβάλλει για προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Οι κυρώσεις της ΕΕ στη Τουρκία σε συνδυασμό, μάλιστα με τις διεργασίες που γίνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες σε διάφορα πολιτικά επίπεδα –Λευκό Οίκο και Γερουσία – για επιβολή πιο σκληρών κυρώσεων, ευελπιστούμε πως θα κάμψουν την τουρκική επεκτατικότητα και θα την υποχρεώσουν να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν χωρούν, φυσικά, οι όποιοι πανηγυρισμοί.

Μπορεί η Τουρκία να υποστεί κάποιες κυρώσεις που θα της επιφέρουν οικονομικές ή άλλες επιπτώσεις, ωστόσο δεν αναμένουμε πως η εξέλιξη αυτή θα την υποχρεώσει να υποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ. Και αυτό, γιατί στον στρατηγικό σχεδιασμό της Τουρκίας δεν συμπεριλαμβάνεται η εξόρυξη ΦΑ από το οικόπεδο 7, αλλά η δημιουργία γκρίζων ζωνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θέλουμε να ελπίζουμε πως, παρά την προσπάθεια της Τουρκίας να τορπιλλίσει την προσπάθεια του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, θα καταστεί την αμέσως επόμενη περίοδο δυνατή η κατάληξη στους Όρους Αναφοράς και επανέναρξης των συνομιλιών με στόχο να επιτύχουμε βιώσιμη και λειτουργική του κυπριακού και το σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών. Λύση που να απελευθερώνει την Κύπρο από την κατοχή και θα επανενώνει το κράτος, τους θεσμούς, την οικονομία και την κοινωνία.

15 Οκτωβρίου, 2019