Κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επισπεύσει τις κυρώσεις της εναντίον της προκλητικότητας της Τουρκίας. Αυτό, βεβαίως, το χαιρετίζουμε. Διερωτόμαστε όμως:

Θα έπρεπε να αφεθεί ανενόχλητη να αλωνίσει η Τουρκία και σε οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί σε  Ευρωπαϊκές εταιρείες, την ΕΝΙ και την TOTAL, για να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας;

Η αρχική απόφαση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας λήφθηκε εδώ και επτά περίπου μήνες. Έκτοτε τίποτε. Δυστυχώς, η αναβλητικότητα στη λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και κρατών με σημαντικούς ρόλους στις υπό διαμόρφωση εξελίξεις, έχουν αποθρασύνει την Τουρκία, που συνεχίζει να εξευτελίζει την διεθνή κοινότητα και να προωθεί τις νεοοθωμανικές φαντασιώσεις του Ερντογάν.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη. Δεν είναι η ώρα της αυτοδικαίωσης κανενός.

Μπροστά στους εθνικούς κινδύνους και τις προκλήσεις που απειλούν το μέλλον μας, όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουμε να παραμερίσουμε τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες και να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για ανάσχεση της τουρκικής προκλητικότητας.

 

21 Ιανουαρίου, 2020