Κύπρος: Νέο κόμμα με το όνομα ΔΗΠΑ από τον τέως πρόεδρο της Βουλής

Ο Μάριος Κάρογιάν προχώρησε σήμερα στην ίδρυση του κόμματος

O τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και τέως Πρόεδρος του ΔΗΚΟ (Δημοκρατικό Κόμμα), Μάριος Κάρογιάν, προχώρησε σήμερα στην ίδρυση νέου κόμματος στη Κύπρο με την ονομασία ΔΗ.ΠΑ (Δημοκρατική Παράταξη). Τα στελέχη του νέου κόμματος προέρχονται κατά βάση από το ΔΗΚΟ και είτε αποχώρησαν είτε διεγράφησαν από την ηγεσία του Νικόλα Παπαδόπουλου. Το νέο κόμμα κινείται στον χώρο του Κέντρου. Στη ΔΗΠΑ, μετέχουν στελέχη που είχαν ταχθεί υπέρ του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και διαφώνησαν με την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από τη κυβέρνηση. Στην ιδρυτική διακήρυξη που κατατέθηκε μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Ιδρύεται για να καλύψει το πολιτικό κενό που έχει διαμορφωθεί στον κεντρώο χώρο, λόγο της επικράτησης ακραίων πολιτικών προσεγγίσεων που αναιρούν τον μετριοπαθή, συνθετικό, διαλεκτικό και υπεύθυνο χαρακτήρα του πολιτικού κέντρου, υποκαθιστώντας τον με τα ετερόκλητα, προσωποπαγή, αλλοπρόσαλλα και παραχωρημένα στοιχεία του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Ιδρύεται για να στεγάσει και να εκφράσει τους μετριοπαθείς, τους μετρημένους, τους νηφάλιους, τους ψύχραιμους και τους ορθολογικούς πολίτες που δεν πιστεύουν σε στείρες αντιπαραθέσεις, που απορρίπτουν τον φανατισμό, που δυσανασχετούν με την ανευθυνότητα, που διαφωνούν με την προσωπολατρία, που δεν αποδέχονται την πατριδοκαπηλία, που δεν ανέχονται την καλλιέργεια της διχόνοιας, του διχασμού και του μίσους». Η ΔΗΠΑ στην ιδρυτική της διακήρυξη, τάσσεται υπέρ της απελευθέρωση και της επανένωσης της Κύπρου, της ανάπτυξης της οικονομίας στη βάση του μεικτού οικονομικού συστήματος, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του κράτους, της μείωση της γραφειοκρατίας, της πάταξης της αναξιοκρατίας, και της ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Η Δημοκρατική Παράταξη ιδρύεται» συνεχίζει η διακήρυξη «για να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Κύπρου, για να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις, για να σχηματίσει μεγάλες πολιτικές συνεργασίες, για να συμμετάσχει στη διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων και για να συμβάλει στην υλοποίηση στη βάση πολιτικής συναίνεσης και εθνικής συνεννόησης».

Το έμβημα του κόμματος

EMBLHMA_DHPA

ΠΗΓΗ:protothema